|
Vi riktar ett stort tack till Anders Öfverström som med sina kunskaper i kinesiskt tuschmåleri gav oss en inblick i hur traditionell målning är tätt sammankopplat med Budo/Wushu.
Vi startade med ett Taikiken pass, i en lite för oss ovanlig miljö, i utställningshallen på Tumba Bruksmuseum. Det var inte bara en vacker plats med fantastiskt inspirerande målningar på väggarna, konstnären hade önskat att hela passet skulle vara ki samlande och därför utelämnades tui shou ,san shou och fali.
Efter passet åt vi en medhavd lunch i samma trevliga miljö och därefter fick vi en guidad tur runt utställningen och en lektion i olika stilar av målning och dess betydelse. Anders startade med att förklara tekniken i tuschmålning, hur man håller och för penseln och hur alla grunderna för bambu målning även finns i den kinesiska kalligrafin.
|
|
Det finns konstnärer från de olika dynastierna i Kina, ända tillbaka till 300-talet, som har beskrivit i skrift och dikt just det vi använder idag inom Budo på ett fantastiskt sätt. Helt klart var att man i måleri som i Budo kan ha en fantastisk teknik, men utan ingredienser som t.ex ki blir både måleri och Budo dött, men kanske vackert.
Åke
|