Sensei Kallenbach Memorial träff, Amsterdam, 17-18 juni 2023

Yoshinken
 

Fredag

På fredag blev jag upplockad vid Amsterdam Centraal av Frans Beford.

Vi hade en mycket trevlig lunch på restaurangen Wester Villa. Senare så träffade vi Sensei Åke, Anders och Andreas vid ett bryggeri som låg i en gammal väderkvarn. De hade en mängd olika ölsorter som smakade väldigt gott. Så småningom anlände vi till Shin-ShinBuKen dojo där minnesceremonin skulle äga rum. Vi anlände något efter klockan sju och hälsade på gamla och nya vänner.

När klockan blivit halv åtta började minnesceremonin med en kort presentation och en text som skrivits av Jan Kallenbach år 2010 lästes upp. Texten handlade om budo och ledarskap samt tog upp visdomen hos äldre mästare och människans sökande efter utveckling och förståelse och han betraktade budo utövare som ”ljusets krigare”.

Direkt efteråt började minnesceremonin för Jan Kallenbach. Den utfördes av Shinto prästen Paul de Leeuw som började med att gå igenom och förklara de olika momenten och deras symboliska mening.

Shinto består av två stavelser, ”to” eller ”do” som är samma begrepp som återfinns i Judo, Aikido och andra budo former och ”shin” som här har betydelsen av Kami. Kami finns runt omkring oss och utgör en närhet till universum. Han visade även hur vi skulle klappa våra händer på ett visst sätt för att vara en del av ceremonin och få en kontakt med Kami. Jag tror de flesta av oss kände den spirituella närvaron av Sensei Kallenbach.

Efter Shinto ceremonin presenterades Sensei Marshall och blev ombedd att berätta om sina många erfarenheter och framgångar inom budo. Han var en av de första som utövade Kyokushin i Nya Zeland, han har tränat med Sosai Mas Oyama i Japan. Sensei Marshall presenterade ett vackert rörande tal om sin långa relation med Sensei Jan Kallenbach till melodin "brothers in arms" av Dire Straits. De blev kända som ”brothers in arms" sedan den tid då de lärde känna varandra i Holland för mer än 50 år sedan. Och som Sensei Marshall berättade ”det hade aldrig varit några hårda ord mellan dem”.

Deras elever har regelbundet träffats och tränat både i Nederländerna, Frankrike och Sverige. Sensei Marshall gratulerade även Shin-ShinBuKen till den fina stämning och ”budo spirit” som man upplevde i deras dojo. Som Sensei Marshall uttryckte det, ”en värdefull ädelsten som de skulle bevara till minnet av Sensei Kallenbach”. Sensei Marshall överlämnade även ett foto till Shin-ShinBuKen med Jan Kallenbach och honom själv.

Så småningom tog kvällen slut och det blev det dags att ta sig hem och förbereda sig för lördagens träning i Almeres sporthall.

 

/Dag

 


 

Lördag

Lördagens träning började med den variant av Hachi Dan Gin som Sensei Jan Kallenbach först tog med till Europa från Japan. Det var intressant att se hur den både liknar och delvis är annorlunda än de olika varianter av katan som de Europeiska Taikiken klubbarna tränar idag.

Därefter fortsatte träningsdagen med ett Karate pass där vi fick träna in tre olika slag serier som vi först gjorde var och en för sig och därefter två och två.

Efter en kort paus avslutades sedan förmiddagen med ett pass i Jodo. Här fick vi först öva in både Jo och Bokken rörelserna i en par kata som vi sedan även fick öva på två och två.

Efter lunchen delades hela gruppen upp i tre delar. Grupperna roterades därefter så att en grupp fick träna i vardera art parallellt.

Taikiken träningen bestod av parövningar med Mukae-te, Harai-te och Sashi-te. Under Jodo passet fick vi lära oss ytterligare en kata och fick också se hur Jodon hanterar principen att alltid ha vapnet framför sig, samt hur viktigt det är att verkligen utnyttja Jo stavens extra längd så man inte hamnar "under Bokken" dvs att Bokken når fram och kan träffa huvudet på sin motståndare. På Karate passet fick vi känna på skillnaden mellan mjuka och hårda blockeringar.

Julien Porterie från den franska Taikiken gruppen graderades till Kyoshi och även vår Sensei Åke uppmärksammades då han tidigare under året har fått samma gradering. Det är roligt att se hur vi i Europa nu har fått flera Kyoshis.

Dagen avslutades med en annan variant av Hachi Dan Gin, det vill säga samma kata som dagen började med. (För just den här varianten används dock det kinesiska namnet Ba Duan Jin).

 

Söndag

På söndagen tränade vi tillsammans med de holländska Taikiken utövarna i Shin-ShinBuKens dojo. Vi började med Ritsu zen och det var en härlig energi när människor från så många länder gjorde Ritsu zen tillsammans.

Därefter gjorde vi Yuri som en parövning där vi gav varandra lite motstånd i rörelsen vilket får den som utför Yurin att fokusera mer på sin balans och att kroppen hålls samman på ett bra sätt. Även Hai övade vi två och två där vi förutom att ge motstånd också utmanade varandras balans och sammanhållning genom att ge små överraskande stötar och genom att växla mellan att trycka emot och ge efter. Målet var såklart att alltid stå i bra balans och behålla den sammanhållna strukturen oavsett vad som händer.

Vi gjorde också en övning där Uke stog med garden uppe och Tori övade på att komma utifrån och hitta vinklar för att komma in bakom eller öppna upp Ukes gard. , När vi mot slutet av passet gjorde Tanshu, så var vi så många i rummet att det framförallt blev en övning i att hålla koll runtom, så att man inte krockade med någon.

Därefter gjorde vi flera parövningar för att hitta och träna på mjukheten i vårt samspel. Bland annat övningar där vi speglade varandra utan att röra varandra och även övningar där vi omväxlande slog och blockerade fast i slowmotion.

Det var en väldigt givande helg och otroligt roligt att få träffa de andra Europeiska Taikiken utövarna igen, både på och utanför mattan. Det är inspirerande att se och fundera över våra skillnader och likheter och vi tar med oss en massa tankar och idéer som vi kan fortsätta arbeta med här hemma.

Det var också härligt att se hur Sensei Jan Kallenbach anda (och ande) lever vidare och fortsätter inspirera oss alla!

 

/Andreas