|
Jag blev inbjuden av Minami Jujitsu att träna med Soke Yamaue och i Yoshinken skall man vara nyfiken på och träna för att få förståelse för andra arter.
Detta är en storhet i Sensei Marshall McDonagh´s Yoshinken att efter många års träning uppmuntras man att ta tillfällena att träna med andra seriösa budo/wushu arter för att få perspektiv och utvecklas i träning träningen.
Nu var jag förstås väldigt nyfiken på en japansk budo sensei, skulle det bli ett pass med teknik och fysik. Men det visade sig att Soke Yamaue verkligen var en budo sensei som fick med både ki och mening i applikationerna. Soke Yamaue hade en föreläsning om budons rangordning system och även kort förklarade ki, energiförflyttning och meditation på ett bra sätt.
Merparten var kyu graderade och behöver förstås väldigt mycket kihon träning. Med en väldigt lång bakgrund i Kyokushin karate, judo och Taikiken hade jag inte hade några problem att följa med i jujitsu träningen, men det är inte teknikerna jag tar med mig från gasshukut, utan sättet att förklara jujitsu teknikerna med mening, applikation, flow, dimension och ki, vilket Soke Yamaue gjorde på ett strålande sätt.
|
|
Måste ju förstås erkänna att det känns i kroppen att få känna på och att dela ut 50-60 kote-gaeshi och lika många kubi-nage under samma träningspass, det satte sina spår dagen efter.
Det var ändå med ett leende då jag lade Soke Yamaues ord på minnet "Pain is good". Då ska ni veta att Soke Yamaue förklarade detta på en mycket bra sätt och att det är sant.
Så det är med glädje och värme jag tackar Soke Yamaue och Minami Juijustsu (Sensei Antonio, Sempai Bertil) Sempai Allan (Nord Shaolin Kung Fu, Köpenhamn) att fick träffa och träna budo på denna nivå.
Jag har under åren i budo mött många riktiga budo senseis, de har alla varit väldigt olika men det är också lika i den meningen att de oavsett art är noga med essensen i budo och inte bara lär ut teknik och fysik.
Domo Arigato
Åke Wall
Taikiken Sensei
|