4:e Internationella Taikiken Gasshuku i Lygnared, 13-15 augusti 2009

Yoshinken
 

Det var som vanligt med stor glädje vi träffade de 30 tal Taikikenpoka från Holland, Frankrike och Sverige som kom till Lygnared.

Torsdagen gick åt att komma i ordning, hämta och installera alla gäster och en workshop för alla Senseis

Gasshukut öppnades officiellt av Sensei Marshall och Sensei Kallenback med temat att ”Se möjligheter i allt”. Detta med en utveckling och förståelse för Takikens principer.
 

Fredag

Fri träning; de som kom upp i tid fick se dimman dra bort från en spegelblank sjö.Efter en härlig start på dagen och en god frukost tog Sensei Marshall träningen till en nivå där få av oss varit tidigare. Hela första dagen dedikerades till övningar där Sensei Marshall visade att fantasi och en förmåga att utnyttja material och omgivning kan utmana och höja nivån på träningen på ett fantastiskt sätt.

Keiko 1 ”Challenge pushing hands”. Ground level:Eftersom vi inte tävlar i Takiken så blev denna lilla utmaning en sorts cup där man åkte ur när man förlorade en Tui-shou. Alla kunde naturligtvis räkan ut att om man vänta de till sista matchen var man ju direkt i final. Härligt att se att det inte var någon Takikenpoka som brydde sig om detta utan alla gick upp med glädje för att prova sin Tui-shou mot andra kamrater. En mästare fanns bland oss vilket de flesta visste innan. Sensei Hans Bakker som avverkade ett stort antal matcher innan han blev utknuffad. En tydlighet fick man också i den svårighet domarna har i sin bedömning mot de tävlande som direkt vet vem som vinner, vilket visar Sawai Senseis storhet i att avböja att ha tävlingar.

Steg 2 i Pushing hands ”Challenge sky level” var uppe på 6st tunnor som höjde koncentrationen då man hade en begränsad yta att röra sig på och även behövde hålla koll på var man satte sina fötter.

Jag tror inte att ngn Kenpoka, trots att många har tränat 20-40 år har provat ngt liknade förut. En mycket uppskattad övning.

Keiko 2 ”Tanshu-challenge”ground och sky level. Även om man tydligt ser skillnaden i Europas olika dojos här är det ändå en likhet i Tanshu på marken. Koncentrationen höjde avsevärt då alla flyttade upp på tunnorna på ett sätt som gladde våra Senseis. En notering är att Sofie Peres där jag fick intrycket att trotts att hon tyckte det var lite otäckt att röra sig på hög höjd, gör en Hai. Långsamt med kontroll ingen snabb Tanshu men hon gör det och hon gör det bra. Hon anpassar sig och ser möjligheten.

Därefter uppdelning i 5 grupper med stationsträning. 1. Pushing hands på tunnorna, yuri/neri med stenar och par-Tanshu. 2. Pushing hands övning 3. Yuri och parträning med stockar. 4. En blir attackerad av shinai, slår själv på två mittsar, slår/sparkar på stor mitts, träffas av shinai igen – i högt tempo. Allt detta med fart och tyngd, mina armar slutade att fungera efter ett tag här och det blev problem till allas glädje vid middagen då det var svårt att hålla tag i gafflarna.

Första kvällen höll Åke Wall ett föredrag om en fantastisk resa han gjorde tillsammans med Sensei Marshall i Japan våren 2009. då han fick träffa, träna med och bo hos Japans stora Takiken Senseis, Sato Sensei, Iwama Sensei och Takagi sensei. Roligt att kunna jämföra Takiken i Europa och Japan. Det finns väldigt bra träning både i Japan och i Europa.



 

Lördag

Morgonpass, äntligen lite värme på morgonen. Man mår alltid så bra till frukost efter man har tränat Ritsuzen,Yuri,Hai och Neri

Keiko 1 (Fransmännens pass.) Första delen; Karate inspirerade övningar med slag och spark. Distans och kontakt. Kul träning!

Del 2; Sensei Legree visar och berättar om Hachi Dan Gin med Juliens hjälp. Katan indelades i 8 delar med 6 repetitioner av varje del. Mellan varje rörelse gjorde vi en (H)ara-påfyllning av ki. Behaglig känsla i kroppen efteråt! Väldigt inspirerande att ha Sensei Legree tillbaka som instruktör, vi saknade honom senaste gasshukut.

Keiko2; Sensei Bakker visade parövningar – mukaete, haraite och sashite. Haiträning med partner där hakke ingick. Nu börjar regnet som var utlovat att hälla ner över oss. Sensei Marshall kommenderar in hela gänget i tältet och vi anpassar snabbt övningarna till en lite yta. Avslutas med 2 pooler med Randori där min halva går över till Ju KumiteJ vilket är lite ovant för några men stor respekt visas av de som har en vana i lite hårdare fighting.

Sensei Wirt gick igenom ritsuzen, yuri och hai, samt den omtalade stretchingen av ryggkotorna (medan regnet öste ner över tältet). Vår Svenska Doktor Olle sa att det inte var möjligt det Sensei Wiert gjorde med ryggen. Väldigt nyttig träning och en fingervisning om att det finns mycket kvar därute att träna på.

Sensei Kallenbach  höll ett kvällseminarie om Laban och rörelser som ingår i budon wringling sliding, dabbing, punching etc en väldigt avancerad och intressant föreläsning.



Söndag

Morgonpass – soligt och vackert men mycket blåsigt med vita gäss på sjön.

Hans Evers och Laurant får 5 min var att hålla i träning inför en gradering. Grattis till era nya grader Hans och Laurent.

Sista Keiko Sensei Kallenbach visar Tanjo serie 1.som bygger på de rörelser han talade om kvällen innan passet avslutas med att göra övningarna parvis.

Gasshukut avslutas med lunch och det är allt lite vemodigt att säga farväl till alla härliga Kempokas. Årets gasshuku överträffade de tidigare möjligen p.g.a. att alla deltagare var erfarna Budokas, Våra Senseis höjde nivån och svårighetsgraden på övningarna och att det naturligtvis blir en bättre nivå på tekniker då man får diskutera igenom dessa mellan de olika dojos i Europa och sedan öva på dessa övningar. Överraskad över den fina Tanshu standarden på tunnorna, något jag aldrig provat i mitt 37 åriga budoliv ..:-) detta var en av ingredienserna till varför detta 4;de gasshuku blev till något alldeles extra.

 

Tack Alla

Osu
Åke

 

 


 

   



Kaffepaus med Sensei Kallenbach och Sensei Legree

 



Sensei Bakker instruerar

 

Hans och Laurent instruerar

 


Stopp i matkön, by Esko

 

 


Pushing hands "sky level" glada miner

 

 

  Kyokushinkai Budoka?

 



Här är förklaringen till att Esko stod här så länge.

 



 


Sensei Marshall Master moving

 

 


Sensei Wiert på tunnorna

 

 


"Free fighting" i tältet

 

 

Konstruktionsteamet under arbete

 

Konstruktionsarbete


Sofie "sky level"

 

 

Sensei Legree i Ritsuzen

 

 

Tidig morgon

 

 



 
   




                                      Sensei Jan Kallenbach, Laurant, Hans Evers och Sensei Marshall
                                      McDonagh efter gradering





                                        En lätt sommarbris hjälper till med nermonteringen av tältet





                                                 Taikiken European Federation under arbete.





                                                      En dag går fort i intressant sällskap.





                                           Stopp i kön, by Åke (ordförande i inskrivningsnämnden).





                                                        Sensei Jan Kallenbach instruerar tanjo.






                                                             
                                                                  Hela gruppen, Gasshuku 2009.