Yoshinken 20 År Jubileums Gasshuku, Stockholm, 27-28 augusti 2022

Yoshinken
 

Lördag

Sista helgen i augusti 2022 var den första träningshelgen för terminen.

Väderprognosen lovade 23 + grader och inget regn. På lördagen blev denna prognos sanning vilket var skönt.

Vi träffades alla runt 09.45 nära träningsplatsen och vi var alla väldigt glada över att få träffa Sensei Marshall igen. Det var för länge sedan vi träffades senast.

Träningen började med Ritsu Zen. Sensei lät oss stå i Ritsu Zen i ungefär en och en halv timme, och utmanade oss att hålla en bra form (i Ritsu Zen). Efter Ritsu Zen fortsatte vi med Yuri.

Efter första träningspasset var det dags för lunch. Vi skulle träffas på underbara restaurangen Fågelboet. Maten var som vanligt mycket god. Stämningen var utmärkt så lunchen tog lite längre tid än väntat.

Efter lunch var det samlades vi i OKKs Dojo. Det var skönt att vara tillbaka i dojon igen. Temperaturen i dojon påminde mig en varm sommardag i Tokyo.

Vi började med Ritsu Zen och sedan var det dags för Tanshu. Sensei Marshall ville utmana oss Yoshiken kenpo ka genom en Tanshu som varade i 30 minuter. Det tog mycket energi, fokus och svett.

Efter Tanshu blev vi ombedda att stå i Ritsu Zen igen. En väldigt intressant känsla att stå i Ritsu Zen efter en sådan tuff träning.

Nästa del av träningen var väldigt avslappnande för de flesta av oss (vi agerade åskådare), eftersom Sensei Åke, Andreas, Lennart och Esko fick slåss mot varandra med hjälp av vapen som placerades på golvet. Denna Kumite handlade inte bara om teknik utan också om kreativitet (och det fanns, jag lovar).

Efter träningen delade Sensei Marshall sina tankar om vår prestation i Tanshu. Detta kommer att resultera i mycket fokuserad träning i denna termin.

Efter träningen var det dags för mat!

Vi alla åkte till Sensei Åkes hem och grillade och åt gott. Glädjande fick vi nya grader i Yoshinken då det var många år sedan någon graderades. Lennart Eliasson graderades till Mokuroku Sandan och Kent Wallermo till Okuiri Shodan. Grattis.

Senare på kvällen visade Sensei Åke bilder av 20 år Yoshinken. Detta väckte verkligen fina minnen.

Efter denna promenad på ”memory lane” gick vi alla hem för en god natts vila.

 

Osu

Robert

 


 

Söndag

Efter en ordentlig genomgång på lördag som verkligen var krävande men lärorik möttes vi igen i Haga för nya utmaningar på söndagen.

Vi började med Ritsu zen och jag fick ett bra tips av Sensei Marshall om att inte ha en så hög ställning för mina armar. Det hjälpte en hel del. Sensei Marshall gick runt och inspirerade/instruerade om Ritsu zen.

Efter en längre Ritsu Zen samlades vi och fick kommentera hur vi upplevt gårdagen. Det gav en hel del insikter och det var intressant att höra allas kommentarer. Många var synpunkterna på den Tanshu vi genomförde på lördagen. Det visade sig att vi hade övat Tanshu i mer än 30 minuter vilket var en prestation då det vanligen pågår i tio eller femton minuter.

Många upplevde också kampmomentet på slutet som roligt och utvecklande med många överraskningar och alternativa sätt att möta motståndaren.

Därefter fick vi se flera Kator som Sensei Åke och Sensei Andreas hade förberett. De utfördes med och utan vapen med en stor stringens samt stor variation. Använda vapen var både Jo och Bokken. Det gav en hel del tankar och idéer och var imponerande att se

För 2,5 år sedan fick Sensei Åke, Esko, Andreas ett projekt tillsammans med Sensei Marshall att ta fram en eller två Kobudo Kator för Yoshinken. Katan som ska innehålla ett vapenmoment och ett moment med tom hand. Katan skall utföras med ett vapen inom Yoshinken, samt innehålla Yoshinkens fem principer och även namnges.

Sensei Marshall och Sensei Åke lämnade träningen vid lunch då Sensei Marshall hade ett flyg att passa.

Efter lunch höll Monica i träningen och gick igenom olika övningar från teman som använts vid olika sommarläger under ett antal tidigare år. Balansövningar på tänkta tunnor (en begränsad cirkel), förflyttningsövningar och en övning som Sensei Jan Kallenbach hade infört där man fick sitta i Seiza och tömma sitt sinne varefter träningspartnern släppte en kort pinne ovanför huvudet framför ansiktet. Uppgiften var att hinna fånga pinnen i luften. Det gick hyffsat om man var avslappnad men ändå koncentrerad.

Därefter hade Sensei Andreas ett intressant och roligt pass. Vi utgick från cirklar och letade applikationer. Vi studerade också varandras Neri, tog intryck av det vi såg och valde ut någon detalj som vi provade själva.

Vi genomförde ytterligare en del övningar och avslutade sedan en verkligt utvecklande och innehållsrik helg. För min del var det verkligt roligt att träffa Marshall igen. Vi hade inte setts på mer än fyrtio år och han är en Budoka och Sensei av ett fantastiskt slag. Det var en ära att få träna med honom igen.

 

Osu

Dag