Yoshinken
     
   
         
    SHIN-NEN-KEIKO, 9-10 januari 2016    


Yoshinken


Den första träningen (Keiko) på det nya året

 

Lördag

Årets Shin-nen-keiko började med att stockholmsgruppen, efter sina fem timmar på väg, raskt sattes i arbete med att bära pellets till vedpannan. Alla tog i med gott humör, och det var nog bra att få sträcka på sig litet innan det var dags för det traditionsenliga, men ständigt överraskande kunskapsprovet.

Årets examination handlade om de grundläggande principerna i träningen, och jag tror att alla kunde förstå Sensei Marshalls mening med just de frågorna. Därefter var det ingen tvekan om att alla kände sig förtjänta av en trevlig middag med umgänge som Sensei bjöd på nere i dojon.

Därefter var det dags för presentation av de bidrag som alla medlemmar skickat in för att sammanfatta årets inspiration och lärdomar i Yoshinken. Som vanligt hade alla lagt ned sin själ i bidragen och i år hade även texten börjat ta större plats i många av bidragen.

Sensei var som vanligt noggrann med att fråga ut alla om de djupare meningarna med deras bidrag, och det ledde till många spännande diskussioner. Temat för nästa års bidrag är Enkelhet.

Ett stort grattis till Esko Karjalainen som tilldelades graden Mokuroku (tredje dan), välförtjänt efter många års träning och utveckling. Det är verkligen ett privilegium att vara del av en grupp där samtliga medlemmar har en så lång erfarenhet av Yoshinken och även andra former av Budo och Wushu.

 

 

 

 

 

Söndag

Söndagsmorgonen bjöd på ett fantastiskt vinterlandskap i vilket Sensei ställt i ordning sin japanska trädgård med lyktor och marschaller.

Träningen började med stilla Ritsu-zen, men det tog inte lång tid innan Sensei inte kunde hålla sig från att gå runt och testa vår kamae och ge oss råd och övningar för att ytterligare höja kvalitén på träningen. Sedan följde sedvanlig Yuri och Hai, med viss anpassning till vinterväglaget.

Höjdpunkten för mig på varje Shin-nen-keiko är när alla deltagare gör sin Tanshu i tur och ordning. Det är fantastiskt att se vilken utveckling som sker på ett år, för att inte tala om tio.

En nyhet i år var att var och en även fick chansen att göra ytterligare en Tanshu på samma tema; en möjlighet att rätta till de sista små detaljerna och inspireras av de andra uppvisningarna. Avslutningsvis gjorde vi parträning i Kobudo, denna gång med bokken mot jo. En försmak av temat för årets kobudoträning.

Till slut följde vi stockholmarna en bit på vägen och avslutade Shin-nen-keiko med brunch på Café Tant Grön i Borås. Som alltid var det mycket trevligt, och det var inte lätt att bryta upp för hemfärd. Ett stort tack till Sensei Marshall och alla ni andra som gjorde Shinen keiko 2016 till en perfekt start på träningsåret.

Jag hoppas att vi ses fler gånger under året, och att vi alla får fortsätta att träna tillsammans under lång tid framöver.

 

Filip Olow Mokuroku San dan

 

 

 

 

 

 

Yoshinken årets första keiko är slut – dojon är tom men ”ki” är kvar