Yoshinken
     
   
         
    SHIN-NEN-KEIKO, 11 januari 2014    


Yoshinken


Den första träningen (Keiko) på det nya året

 

Lördag

Första gången i vår historia och för 10:e gången så var alla från både Göteborg och Stockholm på plats i Honbu Dojo i Rävlanda. Och jag känner att jag varje gång gläder mig otroligt mycket att träffa våra vänner från Göteborg, det är skratt och värma och en väldigt skön jargong.

Schemat såg ut som föregående år men frågorna på det skriftliga testet var på en högre nivå och inte så konstigt. Alla som tränar i Yoshinken har varit med väldigt länge nu både i sina fd grund arter och i Yoshinken och är numera Yudansha. Och då krävs det förstås väldigt mycket av deltagarna.

Vi har länge jobbat med det är essensen i budo med mening, applikation, dimension och flow. Detta finns vad vi vet inte i nedskrivit i någon annan art och det är väldigt konstigt då när man lärt sig grunderna och tagit sitt Shodan borde jobba med just detta.

Vi behövde inte bara gnugga geniknölarna på lördagskvällen det blev som vanligt en fantastiskt trevlig middag också som Sensei Marshall ordnat. Under middagen delades det ut presenter eftersom vår Sensei fyllt 70 år och vi hade för långt att åka för att gratulera så det fick bli i efterskott.

Från Stockholm fick Sensei en Minnesbok där vi samlat foton från Starten 2001 och fram tom 2013. det på både gamla och nuvarande medlemmar. Och många hälsade och grattade. Göteborg hade skaffat en väldigt fiffig designad tekopp där man kunde bestämma byggtiden. Matts hade med sig ett Massai svärd från hans tid i Afrika och Anders Öfverström hade målat en kalligrafi även om han inte längre är medlem.

Flera medlemmar och fd medlemmar skrev i boken hur mycket Yoshinken betytt för dem även i deras vardagliga liv.

Väldigt glädjande för mig var att Lennart Eliasson fick sitt Oku-iri Shodan. Han har länge varit vår ”Nybörjare” men stretat på i många år och har en grund som Yudansha i Wado-ruy Karate

 

 

 

Söndag

Efter en god frukost startade träning stilla med en fantastisk genomgång av Sensei Marshall i ” The Shower” detta med en noggrannhet som få tränare klarar av, i mitt tack tal efter träningen så nämnde jag just hur jag när jag bedömer tränare så är den lägsta på skalan de som bara kan beskriva tekniken med vinklar och utan att förklara varför, på andra sidan skalan har vi Sensei Marshall som kan förklara varje detalj i en rörelse och meningen däri. Det är väldigt sällan man får vara med om detta.

Anders Bengtsson tog en del av passet och visade ett par Jujutsu tekniker och kul att få input från andra arter som ingår i den allmänna budon. Filip och Patrik tog också en del av träningen och visade korrelationen mellan vapenanvändning och kraft/rörelse i Yoshinken.

Träningen avslutades med Tanshu och jag tror att det känts konstigt om vi inte fått den avslutningen, då det är hela min kropp och mind behöver efter en sådan helg.

Tittar man på kvaliteten i Yoshinken på vårat 10:e Shin-nen-keiko så hoppas jag att Sensei Marshall är stolt över vad han åstadkommit inom modern Budo. Jag tycker i varje fall att det är fantastiskt.

Osu

Åke