Yoshinken
     
   
         
    SHIN-NEN-KEIKO, 18 januari 2006    

Yoshinken
The First training (Keiko) of the new year
 

Årets Shin-nen-keiko utspelade sig i ett kritvitt vinterlandskap i Rävlanda, där resterna av fjolåret doldes under den nyfallna snön. Omgivningarna inspirerade till att lägga gamla bekymmer åt sidan, att täcka över dem och återhämta sig, för att likt naturen kunna återvända med nya krafter då snön försvinner.

På sätt och vis kan jag tycka att Yoshinken är som snötäcket: Vår gemensamma träning gör kanske att vi, liksom saker under ett snötäcke, kan framstå enhetligt vita, men tittar man närmre så ser man att så är inte fallet. I vars och ens tanshu syns spåren av vad som ligger under.

Vare det åratal av träning, välslipade tekniker, eller en glimt av lekfullhet, så finns de kvar där under vår stil. Precis som då världen gömms under snön utraderas ingenting genom Ritsu-zen, men det döljs och sammanlänkas till en enda böljande form.

Har man varit på en plats på sommaren kan man då man kommer tillbaka på vintern, om man tittar noga, känna igen allt det som finns under snön...Formerna finns kvar, det är bara kanterna som blivit lite mjukare.

Ett stort tack till sensei Marshall och alla från Stockholm, Göteborg och inte minst Östersund(!) som var med och skapade en så lysande start på det nya året. Dessutom ett extra stort grattis till våra två nya oku-iri: Esko Karjalainen och Anders Bengtsson!

På återseende under 2006, Filip Olow


Shin-nen-keiko 2004-2005-2006

Yoshinken firade sin tredje Shin-nen-keiko i rad den 8:e januari 2006. Shin nen keiko är en japansk budo tradition för att sammanfatta hur långt man har kommit på året som gått och förra shin nen keiko. Man tänker på vad man har lyckats med och sätter upp nya mål för året som kommer.

Keikon (träningen) i Yoshinken borde vara så stillsam som möjligt under hela passet så att man tillåter balansgången mellan tankar och fysiska rörelser mötas i harmoni. Eftersom vår träning sker utomhus förstärker detta målet av att vara naturlig på alla sätt.

Kalligrafin shin nen keiko är gjord av min goda vän och budo sensei Yoshimichi Sato, den betyder ”första träningen på det nya året”. Den är även känd som Kagamibiraki som används av Sensei Pascal Krieger i den Europeiska Jodo Federationen – Shindo Muso Ryu.

I vilken budo art som helst och även i våra privatliv så kan det aldrig vara fel att sätta upp nyårslöften om att bli en bättre människa. Eftersom vi gör upp målen själva så kan man inte skylla på någon annan, fördelen är att du gör de här löftena för dig själv, det är du som får leva med resultaten, bra eller dåliga.

 

Yoshinkens dojo medlemmar från Stockholm och Östersund anlände på eftermiddagen innan för att komma in i stämningen. Detta möjliggjorde för en god måltid tillsammans och en filmstund med den utmärkta dvd:en av Sensei Jan Kallenbach om Taikiken.

Den handlade speciellt om inspirationen från våran grundare Soshi Kenichi Sawai och även om den europeiska Taikiken delegationens besök i Japan 2004. Den här filmen följdes av ytterliggare en unik film av en sann budo sensei, Pascal Krieger, som ödmjukt heter ”Two or three things I know about Budo” vilket är en rejäl understatement.

Söndag morgon den 8:e januari klockan 8.30 samlades Yoshinken”familjen” (inklusive Göteborgsgruppen) för ett grupp foto och en rejäl ”Banzai” för att välkomna dagen, vakna upp på gott humör och väcka invånarna i Rävlanda!

Vi gick sedan mot Rävlanda dojo nr.2 ute i skogen nära en liten sjö. I ljuset av den snötäckta marken började vi våran keiko i tystnad med Ritzu-zen som följdes upp av Yuri, Daken, Hakke, Hai, Neri, partner träning med Tui Shou och tillslut utförde gruppmedlemmarna sin TANSHU i sann ENBU anda för ”familjen” med 100 % zanshin och utan applåder.

Efter cirka 4 timmars träning var det dags att återvända till Honbu dojo för en brunch. Vid det här laget var alla deltagarna vid gott humör, bra budo känsla och åt med god aptit. Jag tog tillfället i akt och tilldelade Anders B. och Esko deras välförtjänta Oku-iri certifikat, de anslöt sig nu till de första två tidigare och första Åke Wall och André Kronander i deras Menkyo system och det betydelsefulla ordet Neija genom Yoshinken.

Domo Arigato till Åke Wall för hans outtröttliga ansträngningar i skötandet av Stockholms Yoshinken med hans grundläggande ingredienser för framgång – bra anda, kunskap, lojalitet och humor. Anders och Esko ni har mycket att leva upp till!

Jag vill även tacka Marcus Gärde för hans tjänster som webbmaster som han utfört med snabbhet, bra känsla och expertis.

Ett stort tack från mig till André som alltid varit där de få gångerna som jag har varit borta tagit hand om Göteborgs ”familjen” i våran dojo i Slottskogen.

Sist men inte minst ett stort tack till er alla Yoshin kenpoka för era insatser och ansträngningar under 2005 – jag önskar er god hälsa och framgång under 2006.


Marshall McDonagh
Kyoshi Taikiken. Yoshinken Sweden.