Yoshinken
     
   
         
    Besök av Sensei Wiert Postema, 3-4 december 2005

Yoshinken
 

Weekendläger med Sensei Wiert Postema, Honbu Dojo i Rävlanda. Stockholm & Göteborgsföreningen var bjudna hem till Sensei Marshall McDonagh i Rävlanda i samband med att Sensei Wiert Postema från Shinbuken i Holland besökte Sensei Marshall.


Lördag
När vi kom stod Sensei Marshall på trappan och väntade på oss. Vi var fyra från Göteborg, sju stycken från Stockholm och Rickard från Östersund.
Första träningspasset hölls på Senseis gräsmattan framför den japanska trädgården.

Efter en kort uppvärmning och ritsuzen gjorde vi yuri. Därefter delade vi upp oss två och två och gjorde en variant av tui-shou. Det är trevligt att träna med ”nya” människor som inte alltid gör precis det man förväntar sig.

Sensei Marshalls fru, Pilar och sonen Jonathan bjöd oss på Ravioli. Som efterrätt serverades det gräddglass med varma blåbär & hallon.

Vi satt länge och pratade i dojon och i budorummet. Sensei Marshall visade Sensei Wiert ”nervteknik” och Sensei Wiert gjorde en Tanshu (improviserad kata) i vardagsrummet. Han berättade om sina resor till Beijing där han tränar för Sensei Kui Rui Bin. Det är intensiva dagar med mycket träning. Bland annat står han varje gång i rit-zu-zen i 1 timme.

Språket får han hjälp med av en kinesisk tolk som han hyr för 16 euro/dag. Sensei Wiert berättade också hur han hade förändrats sen han hade börjat träna Taikiken.


Vi hade alla en mycket trevlig kväll. Det var roligt att träffa så många intressanta människor med så olika erfarenheter både inom budo, på fritiden och i yrkeslivet.


Söndag
Rickard med hund från Östersund och Stockholmsgänget sov över i Honbu Dojo. De väcktes kl 07.00 med erbjudande om träning. Alla ställde naturligtvis upp i Senseis snölagda Japanska trädgård, med endast en liten lykta som ljuskälla i vintermörkret.
 

Åke dök upp efter en stund, något morgontrött och Sensei hälsade med ett vänligt ”Good afternoon”. Träningen startade med många sköna övningar för kroppen och mot slutet lite Tui-shou.

Efter en tids fight blev Åke och Sensei Wiert varma och tog av sig jackorna i snöfallet. Sensei Marshall uppmuntrade oss att fortsätta avklädningen tills vi alla stod i bar överkropp.

Rade som inte har något underhudsfett behöll dock mössa och torgvantar på. Efter passet serverades en härlig frukost.

Nästa träningspass började kl 10:00. Vi gick någon kilometer genom skogen till träningsplatsen som ligger naturskönt på en udde vid en liten sjö mellan några höga tallar.

Efter uppvärmningen stod vi tillsammans med Sensei Wiert som visade oss hur han brukade stå i
ritsuzen. Han övergick mycket lugnt till ”små yuri” och hai, fortfarande i rit-zu-zehn ställningen. Sensei Wiert brukar stå i ritsuzen i 1,5 timma. Ingen frös trots att temperaturen låg strax över 0o C.
Vi fortsatte med en liten push-övning för att känna vikten av att runda av ryggen.

Sensei Wiert visade oss olika ställningar som han sett i Beijing. Sawai Sensei skalade bort alla onödiga ställningar till: The Essence of Taikiken. ”Man behöver inte mer än ritsuzen, yuri & hai.” men det är viktigt att känna av ställningarna när man fightas.

Sensei Wiert talade vidare om hur man står och att en spänd kropp blir mycket lättare skadad än en mjuk. Han visade hur man rör sig och hur man går. Han byter sida hela tiden i fighten när han går fram.


När vi kom tillbaka efter träningspasset i skogen lagade Sensei Marshall, Pilar och Jonathan en fantastisk god sopp-brunch.

Därefter samlades vi för att tacka för det trevliga lägret och det var mycket roligt att träffa de andra i Yoshinken gruppen. Vi lämnade Rävlanda med en skön känsla.

André Kronander

 Besök från Sensei Wiert Postema, Shinbuken Holland, 2-4 december 2005