Seminarium och träningsbilder, Stockholm, 12-13 maj 2018

Yoshinken
 

En helg med ett innehåll för att ytterligare få ihop alla delar i Yoshinken och få förståelse i dess samband.

Vi startade lördagen men den viktigaste delen för oss, Ritsuzen. Vad och varför man testar, hur man går utanför sin position och vad som är viktigt inom ens egen sfär.

Nästa del var övergången från Ritsuzen in i Yuri, hur man väljer teknik och hur man startar och hur man expanderar den, följt av de olika Kamae som finns i Hai. Därefter Neri med Mukae-te, Harai-te och Sashi-te i Jodan/Chudan/Gedan, detta i rörelse framåt/bakåt med en partner.

Ett gediget program för förmiddagspasset, men väl genomfört, många bra frågeställningar och en härlig solig vårdag i det vackra Ekotemplet.

Väldigt kul var att vi hade besök från vår ”Brother Dojo” Shinbuken av Haske Verheijen som var på semester i Stockholm och passade på att träna med Sensei Marshall och Stockholmsgruppen.

Vi uppskattar väldigt mycket då Budokas från andra Dojos tar sig tid att besöka och träna med oss. Det stärker banden mellan de olika skolor som finns och är trevligt. Så vi hoppas att du kände dig väldigt Välkommen Haske-san.

 

 

Eftermiddagspasset var i OKKs Dojo med ingående instruktion om Liggande, Sittande och Stående Zen. En väldigt viktig del i Yoshinken är att det finns tydliga skillnader mellan Yin/Yang, fighting och hälsa. Att få den kunskapen är viktig för att få en bra balans i träningen.

Efter detta tränad vi på Neri. och satt in Hakke i de olika Yuri momenten. Lite ovant då det visar sig att alla har sina favorittekniker för just Hakke.

Sensei Marshall gick igenom vikten av att vi använder oss av en korrekt stavning, för vår art, i korrespondens och när vi skriver artiklar. Detta hänger ihop med hur man uppfattas som Budoka.

Sensei Åke gick igenom delar av Budons Reigi för träning, vapenträning och den allmänna delen. Yoshinken har en hög nivå på Budo etikett men har också en tydlighet i att det skall vara enkelt och förståeligt. Vi avslutade dagen med en genomgång av Suishu.

Dag 2 startade i Ekotemplet och samma sköna sommarväder och mer träning på stående Zen, det är bra att Sensei Marshall lägger ner så mycket tid på att träna alla individuellt för en bättre förståelse. Vi inser att även om vi är en liten grupp på 10 Budokas så ryms inte så många fler och vi ska hålla den personliga träningen på denna höga nivå.

Tack Sensei Marshall för en väl genomförd träning och tack ni som var där och gjorde den så intressant med era försök, frågor och undringar. Det är så här en art går framåt och utvecklas.

 

En glad Åke Sensei