Seminarium, Stockholm, 14 december 2014

Yoshinken
 

KM på Oyama Karate Kai, Sensei Marshall McDonaghs gamla klubb som sedan 1990 drivs av Sensei Lars Sjöberg.

Efter tågresan från Göteborg kom jag fram till Solna karateklubb på lördag förmiddag, lagom till finalerna. Klubbtävlingen gjordes i tvåminutersmatcher enligt klickersystemet med två domare Sensei Marshall & Sensei Lars. Tävlingarna var intensiva och var roliga att se. En av de intressantaste matcherna var mellan mor och dotter.

Det var också trevligt att träffa veteranerna Lars & Kent från 60-talet och tala om Sveriges första Riksmästerskap 1969 i OKK Dojon.

Efter tävlingarna åt vi en middag tillsammans och diskuterade Yoshinkens framtid. Filip och jag övernattade hos Anders Braula med familj där vi blev väl omhändertagna.

 

 

 

 

 

På söndag förmiddag startade vi Yoshinken seminarium i OKK dojon under Sensei Marshalls överinseende. Träningen hölls på en hög nivå med diskussioner om de olika förhållningsätt och teknikerna som vi utförde.

Sensei Åke & Filip gick runt och utmanade oss på olika sätt i Ritzu zen, Hai & Yuri. Vi övade försvar mot olika anfall med mjuk batong på allt mindre ytor. Sensei Åke utan förvarning fick göra Tanshu med Bokken, med ett mycket bra resultat, ett bevis på flexibilitet och spontanitet som vi strävar efter i Yoshinken.

Sempai Filip gjorde en fantastisk tanshu med bra flow med bokken samt med bokken och kodachi. Filip har en mångårig erfarenhet av Kali och har tillgodogjort sig Sensei Marshalls undervisning av Jo och Bokken träning. Vi gjorde också partekniker med bokken och bo.

Efter träning åt vi en japansk middag tillsammans under fortsatta teknikdiskussioner. EN MYCKET TREVLIG TID TILLSAMANS, SOM ALLTID, NÄR GÖTEBORG OCH STOCKHOLM KENPOKA TRÄFFAS Sensei Marshall och jag blev sedan hembjudna till Sensei Åke på en pratstund innan han körde oss till flyget & tåget.

 

André Kronander