Ett träningspass á la Renoir, 2 augusti 2014

Yoshinken
 

Stockholm Yoshinken fick den 2 augusti besök av Sensei Jan Kallenbach och Sensei Marshall McDonagh. För första gången i vår historia var det ingen fysisk aktivitet med utan vi träffades för en trevlig frukost i den andan som Sensei Kenitchi Sawai grundade på Café Renoir i Tokyo på 1960-talet där hans deshis hade tillfälle att ställa frågor och undervisas verbalt.

Nåja, nu är ju dessa herrar väldigt fysiska så några smällar åkte jag på mellan tuggorna och Jan Sensei förklarade ”Hara” så att hela Hagaparken vände sig om.

Å andra sidan vad är det för mening med lång träning på denna nivå där alla medlemmar är Yudansha om man inte råkar ut för och blir testad på det oförutsägbara. Alla fick ställa frågor och jag är väldigt glad över nivån på frågorna från deltagarna.

Vi fick höra om möten och träningar med stora Budo Sensei som Sensei Jan och Sensei Marshall kommit i kontakt med under mer än 50 år av Budo. De berättade om deras första tid i Japan i sökandet efter bra Budo. Sensei Jan åkte över Manshuriet med tåg och Sensei Marshall lastbåt från Nya Zeeland för att komma till ett Japan där nästan ingen pratade engelska med endast en adress från en bok.

Detta var tidigt 60-tal och de tillhör den grupp av Budo Sensei som ”krattade manegen” för resten av Budo världen utanför Japan.

 

 

Sensei Jan och Sensei Marshall talar mycket och varmt om stora Budo Sensei genom tiderna, de får nog finna sig i att de själva nuförtiden ingår i den skaran.

De har ett modernt sätt att se på Budo och med en respekt och ödmjukhet till sina elever, därtill att de alltid är med i träningen själva när andra är tränare, inklusive fighting. De guidar och är generösa med sin kunskap på ett sätt att det alltid är en glädje att träna för dem.

Jag fick logera Sensei Jan och Marshall, vilket är jätteroligt. Det var mycket skratt, härliga Budo diskussioner och det hela slutade som vanligt långt in på natten, kl 02.00. Men har man trevligt så rinner ju tiden iväg.

Så Stockholm Yoshinken tackar ödmjukt för denna fantastiska förmiddag som jag tror att vi alla som var med kan minnas som en bra dag i vår Budo.

Åke