Helgseminarium i Kobudo, Stockholm, 4-5 maj 2013

Yoshinken
 

Vi tränade 2 dagar med Bokken i Hagaparken. En väldigt givande helg med många timmar av praktisk träning, väldigt mycket teori och en grupp med fantastisk energi.

Några med en tidigare erfarenhet i Kobudo från andra arter som fick en fantastisk inblick och förklaring av just BuJutsu delen som Sensei Marshall tagit med från Otake Sensei (Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu) och Donn Draeger Sensei (Shindo Muso Ryu + Katori Shinto Ryu).

Yoshinken bygger större delen av vapenträningen på Shindo Muso Ryu där Sensei Marshall fått sin utbildning från Donn Draeger Sensei, men även ett mycket viktigt inslag från Otake Sensei (Katori Shinto Ryu) som var noga med att bevara Bujutsu i sin vapenträning. Detta är ett viktigt inslag där Kobudo ingår i Yoshinken och inte är fristående del.

 

 

Sensei Marshall förklarar hur vi använder vapen inom det system vi redan lärt oss under så många år och alla rörelser, tekniker och känsla som finns, vi förlänger bara vår tomma hand med ett vapen.

Personligen upptäcker jag alltid något nytt när jag får ett vapen i handen. Med blicken på kissaki ser jag tydligt hur små variationer blir ganska yviga rörelser med en Bokken och hur väldigt noggrann man måste vara.

Detta ska naturligtvis finnas med från tomhandstekniken men som i all Budo träning på denna nivå skall men alltid vara uppmärksam på hur tekniker och system hänger ihop för att försöka förstå en helhet

Åke