Seminarium, 23-24 maj 2009

Yoshinken
  Våren gömde sig bakom regn och rusk i Hagadojon på lördagen. Men vad gjorde väl det? Vi är ju vana vid alla väder…

Efter varje seminarium brukar jag tänka; vilken tur att jag var med! Så gjorde jag även denna gång. Den här helgen hade jag inte velat missa.
Dimensioner, Mening och Flow, är teman vi arbetat med i år. Hur dessa begrepp hör ihop och vad källan till dem är börjar vi förstå bättre. Svaren finns att hämta i Ritsuzen.

För att en teknik ska vara verklighetsanpassad måste feedback komma från Ritsuzen. Genom en hel del individuell träning med Sensei fick vi känna på skillnaden mellan att göra en teknik med och utan flow. En aktiv sotehand, rätt timing och direkt uppföljning är av avgörande betydelse.

Flow är också ett resultat som kommer av att ha meningen klar för sig och att göra tekniken i fler dimensioner. Vi provade en annorlunda Ritsuzenställning – se bild. En klar fördel för dem som har problem med värkande axlar. 




  Det visade sig att små justeringar i såväl Ritsuzen som i Yuri kan ha stor betydelse för förståelsen av Yoshinkens /Taikikens principer och hur vi lyckas i övrigt. Ett effektivt sätt att själv se vad som kan behöva rättas till är att studera ett foto. Ibland blir man överraskad av att fotot visar något annat än vad man tror att man gör.

I OKKs dojo visades bilder från Senseis Asienresa och det senaste som lagts till på powerpoint presentationen. Intresset är stort i gruppen för att framöver kunna få tillgång till presentationen i form av DVD eller liknande.


Grattis Sensei Åke till Mokuroku, 3 dan!


Tack Sensei för att du trots värkande fot guidat oss vidare.


Monika