Yoshinken
     
   
         
    Seminarium, 21-23 nov 2008    

Yoshinken
 

Inledningen på detta seminarium startade på ett annorlunda och mycket kul sätt. Vi träffades några på Östasiatiska museet för att titta på vacker och intressant konst från Asien.

Lördagen startade med det som blir steg 2 av vår Yoshinken. Att ta med mind i dimensionträningen för att få flow, mycket bygger på att kroppen hänger ihop d.v.s. hand-fot, armbåge-knä och axel-höft. Fötterna skall kunna följa handens rörelse och tvärtom. Detta kommer att bli tema för träning en lång tid framåt och det är jätteintressant och givande.

Eftermiddagen träna vi inomhus i OKKs Dojo. Det började med en skriftlig test på begränsad tid. Vi fick inte reda på ngt resultat på detta men det behövs nog inte då det som vanligt när det gäller Yoshinken och Sensei Marshall så får man ofta sina frågor i retur för att man själv skall reflektera. Detta ett mer Budoliknade pedagogik där man själv söker svaret och därmed kommer till en lösning som mer passar en själv, Efter testen kom test nummer 2. Hachi dan gin filmades individuellt. Här behövdes inte heller så många kommentarer då man ser sina egna brister väldigt väl på film. Det är mycket glädjande att vara i denna grupp som ser väldigt mycket Budo och därmed har bra kunskap i det även om man inte själv utför rörelserna korrekt. Detta också ett bra test på sin egen standard.

Kvällspasset avnjöt vi på en nyöppnad Japansk restaurang som blev väldigt lyckat, vällagad god mat med bra service och trevlig personal, delvis förmodligen p.g.a. Anders Ö;s kunskaper i Kinesiska eller möjligen hans charm ..:-) visade sig att personalen var från Kina.
 

Sen träning och tillbaka till Hachi dan gin, nu förfinade vi rörelser och 3 dubblade tiden först 8 min sedan 15 minuter. Detta tar fram en helt annan karaktär i de individuella dragen i katan. Vi börjar nu se andra dimensioner och innebörd i denna urgamla ”Kata”. Man kan på ett klokt sätt väva in Yoshinkenrörelser i katans alla delar och eftersträva mind,dimension och flow.
Jag bad alla medlemmar att skriva en rad om något de upplevt under träningen. Här är några exempel.

Angående det första morgonpasset:
Vi fick en praktisk inblick i hur vi kan använda oss av ritsuzen i juri hur vi går vidare med ritsuzen och juri i hai, hur vi tar med oss ritsuzen, juri och hai i neri och sedan tar med oss allt detta i tanshu. Detta på detta sätt bygger vi på med ytterligare en dimension i tanshu och resten av vår träning och livet i stort, att alltid bibehålla denna grund som ett fundament som vi bygger allt annat på som en "master princip". I övrigt är det alltid lika glädjande att nya infallsvinklar ges på samma princip för detta genererar det som är det viktigaste för att kultivera Qi, nämligen inspiration. Utan inspirationen har vi inget att förmedla varken för oss själva eller omvärlden.

Den långsamma men mycket effektiva uppvärmningen med både kända och för oss nya Qigongrörelser passade särskilt bra i den bistra väderleken.
Kroppen blev varm, fylld av energi och fri från blockeringar.

Åke Wall