Yoshinken
     
   
         
    Seminarium i Stockholm, 10–11 november 2007

Yoshinken
 

Det gråkalla vädret lyckades inte knäcka vår spirit denna otroligt spännande helg. Dörrar vi inte ens visste fanns öppnades eller åtminstone gläntades på. Vi fick bekanta oss med ”de tre skatterna” essence – ki – spirit, både i teori och praktik.

Dessa ingredienser i balans ska helst finnas med i all träning såväl som i vardagen. Skulle någon av dem vara försvagad kan det kompenseras av de två övriga. Vi gjorde rörelserna i Hachi dan Yin med fokus på bara en av ”skatterna” i taget. Alla kunde vi ana skillnaderna. Svårast var förstås att i nästa övning få med hela konceptet på en gång.

Vi fick också veta att ”de fem elementen” vatten – eld – jord – trä och metall, har stor inverkan på hur, när och varför en teknik eller handling ska utföras. Det kommer att ta oss resten av livet att fullt förstå och kunna tillämpa kunskapen om elementen, förklarade Sensei.
 

Inte nog med det. Det finns ytterligare dimensioner att beakta såsom årstider, temperaturer, färger mm. Vi börjar få en ökad förståelse för vad neichia innebär och kan ha för betydelse för träningen, hälsan och vår tillvaro i övrigt. Det känns oändligt stort och svårgreppbart, trots att det är det enkla vi ska leta efter. En verklig utmaning.

Tack Sensei för att du som vår mentor lovat att hjälpa oss med alla nya ”verktyg” (Bengtssons uttryck) så vi inte går vilse…

Monika