Yoshinken
     
   
         
Resa tillbaka till mina rötter på Nya Zeeland    

Yoshinken

Denna resa var mitt fjärde återbesök till mitt hemland sedan min avfärd 1965, tidigare besök var 1974, 1985, 2000 och nu i 2009. Nästan tio år mellan varje besök, så självklart har jag märkt av många förändringar, men mycket är också detsamma... Såsom ”Kiwi” gästvänligheten, vänligheten och entusiasmen. Landets vackra landskap och klimat, speciellt under februari och mars, samt med skolledigheten över och lågsäsong för turister innebar det enkelt resande och inga som helst problem att lösa logi.

Denna resa var ganska speciell i Budo synvinkel eftersom det lilla fröet såddes i 1981 på Okinawa då jag för första gången träffade Dennis May sensei från Okinawa Goju Ryu. Han var på plats med sitt Nyzeeländska lag som var där och deltog i Världsmästerskapen. Det var ett oerhört trevligt möte, vi (Michael Söderkvist Kyokushin Karate sensei och jag) fortsatte sedan vår budoresa genom Japan, Okinawa och Malaysien. Vi hade sedan ingen kontakt fram till 2008 då jag mottog ett mail från Dennis sensei för att på nytt väcka kontakten. Kontakten eskalerades och resulterade i ett besök till Nya Zeeland. Underbara upplevelser under 2 månaders tid, flera seminarier och träffar anordnades av Dennis sensei likväl stod han för många av resorna och boende. Detta gjorde att jag och min son Jonathan kunde se delar av landet som vi inte sett tidigare.

Kyoshi Dennis May 8e Dan New Zealand Okinawa Goju Ryu Karate anordnade en speciell presentation i Henderson Dojo, Auckland där även Shihan Ken McLennan 5e Dan Kyokushin Karate deltog. Shihan Ken är en gammal vän och ursprunglig medlem av Napier Karate Club, som var den första karate dojon på Nya Zeeland. Ken är nu 77 år gammal och inte längre aktiv inom karate, men visade stort intresse för budo som vanligt. Jag träffade också sensei Fred Coulter, 79 år gammal, en vän från min start inom Karaten samt även Napier dojos äldsta medlem Gordon Larking som är 97 år gammal och full av vigör och god hälsa. Underbart att träffa dessa gamla vänner efter alla dessa år.

Jag hade även möjligheten att på Sydön träffa många andra karate sensei som har bidragit till utvecklingen av karaten på Nya Zeeland – Shihan Renzie Hanham Seido Karate, Shihan Bob Cahill och Sensei Barry Knutson, dessa tillsammans med Sensei från Auckland området – Shihan Peter Turner, Sensei Aaron Barett. Egentligen visade alla Okinawa Goju Ryu Yudansha och elever prov på utmärkt attityd och utveckling inom budo samt välkomnade mig på ett mycket trevligt sätt.


 

När jag var i Dunedin hade jag tillsammans med Dennis sensei tillfälle att besöka Sensei Jim Scorgie och hans fru Michiko på deras stora rådjursfarm, samt bevittna gästvänligheten hos Shihan Bob Cahill. Tony Crone vars son är elev hos Dennis sensei bjöd mig till hans hem i Wanaka där jag stannade i 4 dagar och hade fantastisk sightseeing i staden, men också i Jackson Bay, Arrowtown och Queenstown.

Slutligen var jag på ett möte med Shihan-Kai direktörerna inom New Zealand Karate Federation – Bryan Davis Shihan Shito Ryu, Hiroshi Fujimoto Shihan Goju Kai, Dennis May Shihan Goju Ryu, Len Monk Shihan Fushin Ryu och Kevin Plaisted Shihan Okinawa Matsubayashi Shorin Ryu – där hedrades jag med en plats i Shihan Kai Hall of Fame som den 6e personen i ordningen.

Min tid på Nya Zeeland gick allt för fort med så mycket trevliga stunder inkluderande att hälsa på min syster och hennes man Sal och Alg, och många andra familjemedlemmar däribland min faster, Eve, som är 97 år fyllda och med en anmärkningsvärd hälsa. Flertalet andra besök hos gamla vänner gjorde denna resa till en oerhört minnesvärd sådan.

Jag kan rekommendera alla att besöka Dennis senseis hemsida: www.karatenz.com

Utan att vara alltför dramatisk är det ändå värt att poängtera att i och med min resa så var det första gången som Yoshinken/Taikiken introducerades på Nya Zeeland.

Tiden flög som sagt förbi som vanligt när man har roligt, vill passa på att rikta ett stort tack till Dennis sensei och familj samt alla nya vänner som jag träffade inom NZ Okinawa Goju Ryu Karate. Ni är inte bortglömda och jag hoppas innerligt att vi kommer ses snart igen.

               1. Okinawa Goju Ryu Karate members with Shihan Ken McLennan, Shihan Dennis May. Auckland


2. Piha beach North Island
 
3. Waitangi, Bay of Islands, North Island
 

4. A large Maori canoe, Waitangi
 
5. Maori Carving, Waitangi
 
6. Inspirational surroundings for Han zen
 

7. Aoraki Mt. Cook, South Island, New Zealand’s highest mountain. 3754 meters.

 

8. Yoshinken seminar, Auckland


10.

12.
 
9.

11.

13.
 
14. Okinawa Goju Ryu – a wonderful young generation of karateka. Henderson Dojo Auckland

   

15 & 16. Okinawa Goju Ryu Karate Yudansha during Yoshinken training at Henderson Dojo, Auckland

17. Shihan Dennis May has students in all ages

 
16.


18. Shihan Dennis, Shihan Bob Cahill, MM, Sensei Thanasi

19. Okinawa Goju Ryu group in the South Island

20 & 21 Visit to Mr.Alister Horn in Dunedin – a journey back to old Japan in the days of the Samurai, but in NZ. What a room!!


22.
 
21.
23.


24. With the Shihan-Kai members of the New Zealand Karate Federation . Auckland March 2009
Left to right: Shihans Bryan Davis – Hiroshi Fujimoto – myself – Kevin Plaisred – Len Monk – Dennis May.