Yoshinken
     
   
         
   

Kina en reseberättelse, sommaren 2005


Yoshinken
 

Min resa till Kina började i mitten av juni och gick via Beijing till Shanghai där jag tillbringade mina två första veckor. Tiden i Kina skulle bli en blandning av träning och sight-seeing.

I ett fuktigt och nästan 40 gradigt varmt Shanghai träffade jag Mästare Zhang, mästare i "Liu he ba fa" eller som det kallas på engelska "water boxing". Liu he ba fa innehåller idag även Yiquan, som jag tränade med honom i en park i närheten av mitt hotell.

I samma park träffade jag även en Taiji quan lärare, Miss Lu, från ett av Shanghais universitet som jag också fick möjlighet att träna med.

Under en promenad i parken sprang jag på en grupp äldre människor som tränade Wu stilen av Taiji quan. Vid ett senare tillfälle fick jag veta att dessa troligen var släktingar till grundaren av Wu stilen eftersom delar av Wu släkten fortfarande bor i närheten av parken och brukar träna där.

I Beijing, som jag kom till två veckor senare, träffade jag mästare Wu och hans grupp som jag tränade Taiji quan med. Här var det ”bara” 30-35 grader varmt och luften var mycket torrare, något som gjorde träningen mer uthärdlig. I parken där vi tränade fanns det mycket andra aktiviteter.

Allt från latinskt dans, andra Taiji quan stilar till en grupp som tränade en sällsynt och gammal form som kallas för Buddha gong fu. Mr Han, en av mästare Wu´s elever, hjälpte mig under min vistelse i Beijing både under och efter träningen. Tack vare Mr Han fick jag prova på en hel del nya maträtter också. 

I Beijing träffade jag även en abbot i ett Taoistiskt tempel, som jag besökte tillsammans med Mr Han. Abboten frågade mig, med hjälp av Mr Han som tolk, om jag ville visa upp en av mina Taiji quan former och i utbyte fick jag se abboten visa upp en Wu dang form från södra Kina.

Efter form uppvisningarna blev vi inbjudna hem till abboten på te, där vi diskuterade Taoism och en hel del annat.

Sist men inte minst träffade jag mästare Yao Chenggung.

Första träningspasset hade vi hemma i hans sovrum/vardagsrum där vi tränade lite grunder i Yi quan. Sedan fortsatte träningen i en park i närheten av hans hem tillsammans med honom och hans elever.

Efter en månads vistelse lämnade jag Kina med många goda minnen av nya vänner och roliga händelser samt med en längtan att få återvända dit inom en snar framtid.

Esko Karjalainen 

Esko, Mästare Zhang


Miss Lu

  

 

 


Mr Han, abbot Jing Yang, Esko

 

 


Mästare Wu

 


Esko, Mästare Yao

 


Mästare Yao´s elever tränar Push-hands