Yoshinken
     
   
         
    Gasshuku hos Shinbuken, Amsterdam, 2 juli 2005

Yoshinken 

Sommar Gasshuku hos Shinbuken. Med en trevlig inbjudan från Kyoshi Jan Kallenbach åkte jag till Amsterdam för att delta i den nya Shinbuken dojons första internationella Taikiken Gasshuku den 2:a Juli 2005.

Shinbukens nya imponerande dojo ligger i den nya idrottsakademin som byggts i närheten av den gamla. Hela idrottsakademikomplexet är ”a statement of the art” som borde uppmuntra och inspirera många framtida idrottslärare.

Dojon ger en behaglig känsla när man går in, eftersom de framgångsrikt kombinerat atmosfären från en traditionell japansk dojo med europeisk krydda i en väldigt välplanerad och intressant arkitektur. Den inbyggda belysningen är utmärkt, det är även takhöjden. Dojon innehåller de klassiska tatamis i den vanliga gröna färgen med röda kanter, träpaneler halvvägs upp längs väggarna, en speciell ”skoparkering” och en fin shinden (Jag har en identisk i Yoshinkens Honbu dojo i Rävlanda.

Det är ytterliggare ett bevis på de starka banden mellan Shinbuken och Yoshinken). Längs med väggarna finns det fotografier på de speciella japanska sensei – Sawai Kenichi Sensei (Taikiken) – Kano Jigaro Sensei (Judo) – Ueshiba Morihei Sensei (Aikido). I taket hänger kickbags som enkelt kan förflyttas eftersom dom är monerade på räls. Det finns också hyllor för boken och shinai. Alla aktiviteter kan videofilmas och spelas upp.

En speciellt fin detalj är den japanska trädgården med bamboo (ska planteras) som man kan se genom glasfönstren och glasdörrarna på motsatta sidan till ingången till dojon. Den här trädgården är skyddad av ett speciellt tak som gör att man kan träna Ritzu zen utomhus i alla väder. Som ni kan förstå så var det en svårslagen start på Gasshukun.


 

Omkring 40 kenpoka från Shinbuken och Sensei Jaques Legrees dojo i Frankrike deltog. Det fanns några bekanta ansikten i gruppen till exempel Sensei Wiert Postema och Julien Porterie. Dagen började med att Sensei Jaques och jag invigde Gashukun. Jag tog tillfället i akt att ge Sensei Jan en gåva (Två björnar som gör tui shou ingraverade i kristall av svenske formgivaren Mats Jonasson) från Yoshinken Sverige.

Dagens program var uppdelat på tre sensei, Jan Kallenbach – Hans Bakker – Och mig. Temat var ”San Shou” = Kumite. Vi började med Sensei Jan och Ritzu zen – Yuri – Hai och partner träning, men med en skillnad – allt gjordes med förbundna ögon! Hans sensei och jag fortsatte sedan med tolkningar av dagens tema.

På slutet av keiko för Gashukun gjordes ett speciellt tillkännagivande, att Sensei Jaques Legree tilldelats Gomokoroku menkyo för hans långa tillägnan till Taikiken i Frankrike – ett välförtjänt erkännande till en populär budo sensei.

En viktig del i de här träningslägren är självklart MATEN och det var noggrant arrangerat:
Vi hade en utsökt buffé lunch på akademin och på kvällen bjöd Sensei Hans Bakker och hans fru Daphne oss ALLA (!) hem till dem. De bjöd på en fantastisk måltid som bestod av många exotiska rätter. Alla visade prov på vigör, men jag tror att några rätter förblev outmanade!

Domo arigato Kyoshi Jan Kallenbach och Shinbuken för en mycket minnesvärd dag och grattis till er fantastiska dojo.

Marshall McDonagh
Yoshinken Sweden