Från Tai-ki till Tai-ko, Stockholm, 28 Maj 2016

Yoshinken
 

Efter ett tidvis regnigt träningspass på lördag förmiddagen, skulle jag tillbringa eftermiddagen i ett torrt och varmt rum fylld av japanska trummor, Tai-ko. Dessa visade sig tillhöra Sensei Ralf och Sensei Soo-Im som genom föreningen Taiko Shin Kai vill sprida kunskap om Tai-ko i Sverige.

Tillsammans med 6 andra intresserade fick jag en introduktion till Tai-ko, bestående av en kort beskrivning av Tai-ko som följdes av praktiska grunder i hur man står, hur man håller och använder trumpinnarna, bachi, samt en speciell sångteknik, kuchisouga, som används för att memorera ett Tai-ko stycke.

Under eftermiddagen fick vi lära oss ett kort stycke/rytm, ji, som spelas under festivaler, Matsuri-ji. Sensei Ralf och Sensei Soo-Im guidade oss vänligt och tålmodigt under hela passet så att gruppen efter ca 2 timmars övning kunde spela hela stycket.

 

 

Då det visade sig att båda är erfarna Karate-ka så kom det en del frågor från min sida om koppling mellan Budo och Tai-ko utövning. Och visst kunde man känna igen sådant som ställningarna man står i och hur man håller trumpinnarna från Budon.

Om trumpinnen, är som en penna med vilken Tai-ko utövaren skriver sin musik, speglar Sensei Ralf och Sensei Soo-Im intressen det klassiska samuraj talesättet

” bun bu ryo do , the pen and sword in accord ”

” bun bu ryo do , pennan och svärdet i samklang ”

Jag vill avsluta med att tacka Sensei Ralf och Sensei Soo-Im för möjligheten att få prova på Tai-ko. Lycka till i ert arbete med att sprida Tai-ko i Sverige.

Esko