Internationellt Taikiken Gasshuku, Chateau de Meridon, 20-22 April 2012

Yoshinken
 

Stockholms gruppen startade kl 03.00 för att hinna med 6.25 flyget från Arlanda till Paris, där blev vi upphämtade av Sensei Romain Anselmo, en av ACBBs Yudansha som tog oss till en trevlig lunch och som sedan gav oss en guidad tur i Paris. Bättre guide hade vi inte kunnat få.

Från Paris åkte vi ut till Chateau de Meridon, ett fantastiskt vackert slott i utkanten av Paris med en slottspark som vi tränade i. De flesta anlände kl 17.00 och det var väldigt roligt att träffa alla gamla Taikiken vänner från Holland, Frankrike och Göteborg.

Sensei Jan Kallenbach öppnade Gasshuku med en träning där han kopplade kroppsspråket till Taikiken och blickens betydelse lyftes fram.

Lördagen började med egenträning, det 1800-tals slott där vi tränade var byggd på ruiner efter ett ännu äldre slott så man kände verkligen historiens vingslag vilket gav träningen en bra känsla. Våren hade också kommit mycket längre i Paris så gröna träd och fågelkvitter gav också inspiration.

På förmiddagen tränade vi med Sensei Kallenbach. Det började med ett rakt armlås, som tränades långsamt för att förstå att kroppen måste ligga bakom tekniken för att den skall fungera. Efter daken träning gick vi över till kobudo träning med bo, jo och hanbo. Vi skulle skapa en egen ”kata” baserad på rörelser från LABAN systemet.

 

 

Lunch är ju en viktig del i franska kulturen så vi fick en förrätt, en forell till huvudrätt, ost och en creme brulee (från himlen enligt Andreas).

Eftermiddagspasset tränade vi med Sensei Jean-Luc som visade kopplingen mellan shuai jiao (kinesisk brottning) och Taikiken, med väldigt många bra kroppskontroll och stretching övningar. Sista delen på passet hölls av Sensei Kallenbach som visade kopplingen mellan de olika teknikerna i Taikiken och dom olika vapnen.

Söndagsträningen började med fri träning i den vackra slottsparken och efter frukost fick vi en kihon träning med Sensei Julien som senare övergick i bunkai träning. Sista delen på träningen blev förstås randori.

Det gladde oss att det var en fin nivå på förståelse för sin motståndare. På kvällarna var det intressanta presentationer och gruppdiskussioner om Taikiken.Det var bra med tid runt alla måltider vilket var bra för i Frankrike är man noga med mat och den var väldigt god.

Ett stort tack till Sensei Julien och Nicholas samt ACBB Dojo som anordnade detta Gasshuku. Tack till Sensei Jan Kallenbach och övriga instruktörer för ett fint genomfört Gasshuku. Vi saknade förstås både Sensei Marshall och Sensei Jaque och vi hoppas att vi får se dom på nästa läger.

Åke , Andreas och Mats 

Chateau de Meridon

Gruppdiskussion Budo, Kobudo med Sensei Kallenbach

Svenska Yoshinken teamet

European Taikiken group, Chateau de Meridon 2012